Arganöljy – Marokon ihme ihonhoitoon

 Arganin alkumatka

Matkaamme Marokkoon. Aavikon laidalta löydämme arganöljyä tuottavia puita, joita voisi luonnehtia tummiksi oliivipuiksi. Nämä puiden ja pensaiden välimaastoon asettuvat kasvit ovat arganpuita. Jos googlaat sen, löydät todennäköisesti kuvia vuohista kiipeilemässä niihin. Arganpuissa kasvaa kuitenkin Marokon helmet, arganhedelmät. Näiden hedelmien kivet sisältävät yhtä maailman parhaiten ihonhoitoon soveltuvista öljyistä. Puristamalla hedelmien kivistä saadaan arganöljyä. Yhtä öljylitraa kohden tarvitaan noin 60kg kiviä. Öljy ei siis tule arganpähkinöistä, kuten toisinaan virheellisesti luullaan. Näin ollen myöskään pähkinäallergiasta kärsivien ei tarvitse arganöljyä vältellä.

Arganöljy - arganhedelmiä
Arganhedelmiä

Arganpuita kasvaa vain noin 8000 neliökilometrin kokoisella alueella Marokossa ja Algeriassa. Tätä aluetta, joka vastaa noin 80% Uudenmaan maakunnan koosta, asuttavat enimmäkseen berberit. Tämän viljelijä- ja paimentolaiskansan, usein naisten, käsistä alkaa arganöljyn matka Pohjois-Afrikasta sinun ihollesi.

Puhdasta arganöljyä käytetään yleensä kosmetiikkateollisuudessa raaka-aineena – paikalliset myös ruoanlaitossa. Öljyn laadun kanssa on syytä olla tarkkana. Jotkut toimittajat laimentavat kuluttajille myytäviä arganöljyjä, mutta onneksi puhtaita öljyjä löytyy myös. Paras öljy saadaan käyttämällä kylmäpuristusmenetelmää, jolloin varsinkin ensimmäisessä puristuksessa arganöljyn hoitavat ainesosat saadaan mahdollisimman hyvin talteen. Ensimmäisestä kylmäpuristuksesta tehty öljy tunnetaan paremmin neitsytöljynä. Neitsytlaatuisena öljy imeytyy huomattavasti paremmin kuin myöhäisemmässä vaiheessa prosessia puristetut, huonompilaatuiset öljyt. Valmistusprosessi on tärkeimpiä tekijöitä arganöljyn hinta-laatusuhteessa. Huonommilla menetelmillä öljyn hyviä ominaisuuksia voidaan menettää.

Ihmeöljyn ainekset

Arganöljy - Marokon ihmettä pullotettuna
Marokon ihmettä pullotettuna

Pysäytämme Afrikasta luoksesi matkalla olevan arganöljyn sen jalostuksen sydänmailla Ranskassa ja tutkimme hieman sen sisälöä. Arganöljy sisältää paljon e-vitamiinia, joka rauhoittaa ärtynyttä tai jopa tulehtunutta ihoa. Tämän takia arganöljy toimii hyvin kasvoille tai intiimialueelle esimerkiksi sheivauksen tai parranajon jälkeen. Mikäli öljy on puhdasta, rauhoittava vaikutus tuntuu välittömästi. E-vitamiinin ansiosta arganöljy auttaa myös kuivaa tai hilseilevää ihoa. Parhaimmillaan sillä voidaan jopa lievittää palovammoja.

E-vitamiini

E-vitamiini on ihonhoidon tärkeimpiä ainesosia. E-vitamiini auttaa monessa tilanteessa parantamaan erilaisia ihon vaurioita. Sen avulla voidaan lievittää kaikenlaisia ihon ärsytyksiä, tulehduksia ja kutinaa. Myös arpien parantumista voidaan nopeuttaa tästä monipuolisesta öljystä saatavan E-vitamiinin avulla. Muita loistavia lähteitä E-vitamiinille ovat esimerkiksi hedelmämehu, parsa ja parsakaali, pinaatti, pähkinät sekä pähkinäöljyt. Syötävän ja juotavan muodossa E-vitamiini imeytyy kehoon ruoansulatuksen kautta, arganöljy puolestaan tarjoaa täsmäiskua kohdistetulle alueelle. Ehkä parhaan lopputuloksen saat yhdistämällä molempia keinoja. Terveellisen ruokavalion omaavalle nämä ainesosat ovat toki usein muutenkin osa arkea. Voit vaikka yhdistää auringon terveiset ihollesi Pohjolan sydäntalvella nauttimalla aamulla hedelmämehua ja sinetöimällä ihon hyvän olon levittämällä arganöljyä kasvoillesi.

Antioksidantit ja omega-rasvahapot

Runsaan E-vitamiinipitoisuuden johdosta arganöljy sisältää paljon antioksidantteja sekä omega-rasvahappoja. Antioksidantit ja E-vitamiini paitsi vahvistavat ihon kimmoisuutta, myös hidastavat ikääntymisen vaikutuksia iholla. Samoista syistä öljy toimii myös ehkäisevästi raskausarpia vastaan. Omega-rasvahapot tasapainottavat talirauhasten toimintaa, mikä tasapainottaa ihon rasvatasapainoa. Tämän takia arganöljy soveltuu poikkeuksellisesti öljynä myös rasvaiselle iholle erittäin hyvin. Rasvaisen ihon omaavan on syytä huolehtia myös riittävän C-vitamiinin hankinnasta E-vitamiinin aisapariksi. C-vitamiinin lähteet lienevät suomalaisille tutumpia, esimerkiksi sitrushedelmät ja marjat ovat hyvä ja erittäin terveellinen vaihtoehto. Omega-3-rasvahappojen puute voi ihmisillä ilmetä hilseilevänä ja pahimmillaan tulehtuneena ihona. Omega-6-rasvahappojen puute puolestaan voi ilmetä ihon kuivumisena, hilseilynä ja pahimmillaan ekseemisenä ihotulehduksena. Ihmiskeho ei itse pysty tuottamaan omega-rasvahappoja, joten vaihtoehdoiksi näiden hankkimiseksi jäävät lähinnä ulkoisesti käytettävät tai sisäisesti nautittavat öljyt. Sisäisesti omega-rasvahappoja voidaan hankkia esimerkiksi kaikille lapsuudesta tutusta kalaöljystä, pellava- tai rypsiöljystä tai soijasta. Entä ulkoisesti käytettävät lähteet? Aivan oikein – Marokosta Euroopan halki toilettilaukkuusi matkannut arganöljy on erittäin hyvä vaihtoehto.

Arganöljy sopii myös hiuksille ja kasvoille

Monikäyttöistä arganöljyä voi käyttää myös yövoiteena kasvoille sekä kaulan ja dekolteen alueelle. Marokon ihmettä voi käyttää myös silmänympärysvoiteena. Hyväksi koettuja käyttökohteita ovat myös kuivat kantapäät ja kyynärpäät. Kosteuttava vaikutus auttaa myös kuiviin ja tulehtuneisiin kynsinauhoihin. Arganöljystä voi löytyä apu myös kuiville hiuksille ja päänahalle. Esimerkiksi huonokuntoisia latvoja voi auttaa pieni määrä arganöljyä. Erityispiirteenä hyvälaatuisella arganöljyllä on sen nopea vaikutus käyttökohteesta riippumatta. Parranajon jälkeen (kyllä – arganöljy on myös miesten tuote) esimerkiksi kaulan alue ärtyy useilla miehillä ja alkaa punoittaa. Kuvittele, että punoitus ja kirvely onkin minuutissa ohi. Vaarana onkin, että arganöljy taivaltaa koko matkan luoksesi vain, että miehesi voi viedä sen sinulta. Koska omaahan suomalainen mies ei osta.

Arganöljy hiuksille, kasvoille ja dekolteen alueelle
Arganöljy sopii hyvin dekolteen alueelle

Erityisesti talvella, kun ilma ja sen myötä iho kuivaa, arganöljy toimii hyvänä ihon kosteuttajana edellä mainituista syistä johtuen. Öljyä voi käyttää päivittäin, ihon rasvaisuutta tarkkaillen. Mikäli kasvojen iho alkaa rasvoittua liikaa, on hyvä pitää päivän tai kahden tauko tästä E-vitamiinin ylilatauksesta, jotta E-vitamiinista ei kehity ylimääräisiä radikaaleja. Arganöljy ei ole halvin mahdollinen ihon kosteuttaja markkinoilla, joten kaikki eivät välttämättä halua suuria ihoalueita, kuten selkää rasvata sillä, mutta näin halutessaan öljy toimii suurilla alueilla ihan kuten pienemmilläkin erityisalueilla.

Toisaalta kesällä arganöljy toimii hyvin aftersunina, koska sen sisältämät antioksidantit pitävät liiallisesta auringolle altistumisesta syntyvät radikaalit kurissa. Öljy vähentää punoitusta ja estää auringon aiheuttamaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Auringossa palanut ihohan on ihan oikea palovamma.

Kuten ihmisille, arganöljy toimii yhtä lailla myös ihmisen parhaalle ystävälle. Esimerkiksi koirillakin voi iho kuivaa ja alkaa hilseillä kuivalla kelillä. Kokemuksia on saatu esimerkiksi koiran kuivien korvien kutinan loppumisesta arganöljyn avulla.

Arganöljy ei ihonhoitotuotteena ole hintahaitarin halvimmasta päästä, mutta oikealla hinta-laatusuhteella ehdottomasti hintansa arvoinen. Apua voi löytyä yllättävänkin vaikeisiin iho-ongelmiin. Kuuman Marokon auringon alla kasvaneen arganin antimet ovat todellakin kokemisen arvoinen asia.

 

(kuvat: Unsplash, Riku-Pekka Uusitalo)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *