Eteeriset öljyt – Luonnonlääkettä keholle ja mielelle

Eteeriset öljyt sisältävät kasvien parhaita ja hoitavimpia ainesosia. Aineet eriytetään menetelmällä, joka ei tuhoa luonnollisten aineiden hoitavia ainesosia, mitä liian kova käsittely saattaisi aiheuttaa. Sen takia ne ovat kehon- ja mielenhoidossa niin tehokkaita raaka-aineita. Eteerisiä öljyjä on osattu käyttää henkisen ja fyysisen puolen hoitamiseen läpi aikojen. Eteeriset öljyt ovat todellinen paluu juurille, sinne mistä kaikki alkoi. Sinne mistä luonnonlääkkeet lähtivät. Missä ihminen ja luonto ovat yhtä.

Mitä eteeriset öljyt ovat? Mitä vaikutuksia niillä on? Kannattaako eteerisiä öljyjä koittaa? Miten niitä voi käyttää?

Eteeristen öljyjen valmistus

Eteeriset öljyt – sanan varsinaisessa merkityksessä – tarkoittavat kasveista höyrytislaamalla eriytettyjä öljyjä. Käytännössä öljyä voidaan irrottaa kasveista myös esimerkiksi kylmäpuristamalla. Molemmissa tapauksissa kasvin öljy eriytetään lehdistä, kukista, kuoresta tai hedelmistä. Niiden lisäksi myös juurista ja ehkä hieman yllättäen pihkasta voidaan irrottaa eteeristä öljyä. Punainen lanka on hyödyntää kasvien sisäisiä, paljon hyviä ominaisuuksia sisältävää öljyä edistämään hyvinvointia monellakin tavalla.

Eteerisiä öljyjä on monia erilaisia ja moneen eri käyttötarkoitukseen. Alun perin evoluution myötä kasvit ovat kehittäneet sisäiset öljynsä joko vetämään puoleensa tai karkottamaan luotaan. Kasvit ovat aina tarvinneet esimerkiksi pölyttäjiä ja ovat houkutelleet niitä puoleensa öljyjen avulla. Toisaalta kasveilla on ollut tarve myöskin pitää tuhoeläimet ja pahat bakteerit loitolla, usein öljyjen avulla. Tuleeko mieleen, kenellä muulla voisi olla tarvetta pitää bakteerit loitolla? Aivan oikein, ihminen. Sen sijaan, että käyttäisi kemiallisia aseita, ihminen on myös hyödyntänyt jo valmiiksi keksittyä pyörää oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

Höyrytislauksessa öljyt saadaan irrotettua kasveista käyttämällä keittämistä alempia lämpötiloja, jolloin kasvien hyvät ainesosat eivät kärsi kemiallisen prosessin aikana ja hyvinvointia edistävät eteeriset öljyt saadaan parempilaatuisina talteen.  Höyrytislaus on vuosisatoja vanha keino, jonka on tänä päivänä monessa muussa sovelluksessa korvannut vakuumitislaus. Käytännössä höyrytislauksessa höyry nousee ylöspäin lehtien, juurien, hedelmien jne. läpi ja jää ylhäällä olevaan astiaan, josta se valutetaan säiliöön, kun höyry taas tiivistyy nestemäiseksi. Tässä vaiheessa prosessia tuote sisältää siis sekä vettä että eteeristä öljyä. Kansankielellä (ainakin luomukansan) tätä kutsutaan kukkavedeksi, kemistien kielellä hydrosoliksi. Sen jälkeen öljy eriytetään vedestä dekantoimalla ja muulla sopivalla tavalla.

Eteeristen öljyjen käyttö

Miten näitä eteerisiä öljyjä sitten käytetään? Tapoja on monia. Öljyt voivat olla olennainen osa hierontaa ja kylpyä, täysammeellista tai jalka- tai käsikylpyä. Niillä voidaan myös tuoksuttaa huonetta tuoksulampun avulla. Lisäksi eteerisistä öljyistä tai kukkavedestä tehtyä liuosta voi suihkuttaa suoraan huonetilaan haluttua vaikutusta aiheuttamaan. Rimita Green tarjoaa vaihtoehdoiksi hajuvesiä ja terapeuttisia öljyjä. Tarkemmin sanottuna näissä tuotteissa kyseessä on kukkavesi, joka siis sisältää sekä eteerisiä öljyjä että vettä.

Elixirin hajuvesiin ja parfyymeihin on lisätty luonnollisten tuoksujen lisäksi kukkavesiä piristämään, rauhoittamaan tai lisäämään itseluottamusta. Tilanteesta, tarpeesta ja tuoksusta riippuen. Luonnolliset tuoksut ovat mukava ja huomaamaton tapa piristää päivää ja mielialaa kukkaterapialla.

Terapeuttiset öljyt taas toimivat eteeristen öljyjen hoitavien ainesosien kulkuväylänä kehoosi. Terapeuttisia öljyjä hierotaan kallonpohjiin ja ranteisiin, paikkoihin, josta se pääsee mahdollisimman tehokkaasti imeytymään verenkiertoon. Elixirin terapeuttisten öljyjen valikoima on laaja. Tarjolla on öljyjä aikuisille, lapsille sekä eläimille. Aikuisille terapeuttisia öljyjä on useaan käyttötarkoitukseen; ehkäisemään kipua, energisoimaan, lisäämään onnentunnetta, auttamaan painonhallinnassa, vähentämään stressiä, auttamaan nukahtamisvaikeuksissa sekä vaihdevuosivaivoissa.

Eläimille tarjolla on apua aggressiivisuuteen, masentuneisuuteen, pelokkuuteen ja stressiin. Käytännössä nämä on koettu hyödyllisiksi esimerkiksi uutenavuotena, kun ulkona ammutaan perinteisesti raketteja ja koirat ovat näitä säikkyneet, tällöin pelokkuutta vastaan yhdistelty kukkavesi voi auttaa koiria rauhoittumaan. Toinen yleinen tilanne saattaa syntyä, jos eläin on esimerkiksi hoidossa isännän ja emännän matkustellessa ulkomailla. Kissa tai koira, tai miksei vaikka fretti, saattaa masentua, kun parasta kaveria ei näykään, jolloin tilannetta voidaan koittaa helpottaa masennusta vastaan toimivalla yhdistelmällä. Eläimet saattavat tällaisessa tilanteessa myös stressaantua.

Terapeuttisia öljyjä voi siis hankkia myös ihan sellaisinaan. Mikäli päädyt käyttämään 100%:sia eteerisiä öljyjä on tärkeää huomioida niiden käyttöohjeet ja tietenkin vaikutukset, joista useita käymme läpi hetken päästä.

Hieronnassa eteerisiä öljyjä kannattaa sekoittaa alle kymmenen tippaa noin 15 millilitraan hierontaöljyä per hoitokerta. Useat eteeriset öljyt toimivat hyvin lihasten rentouttajina ja jännitysten poistajina, joten ne sopivat hierontaan kuin nenä päähän.

Kylpyveteen tarvitsee lisätä vain muutama tippa (3-5) sekoitettuna esimerkiksi saippuaan tai hunajaan. Kylpyvedessä voi käyttää esimerkiksi rauhoittavia eteerisiä öljyjä frankinsensia tai laventelia.

Saunassa löylytipat tulee sekoittaa löylyveteen kiulussa, eikä tipotella suoraan kiukaalle. Muutama tippa esimerkiksi eukalyptusta riittää loistavasti tuomaan saunaan hengityksen avaavan raikkaan tunnelman. Katso kuitenkin tarkkaan mitä löylytippoja käytät. Eukalyptus tai mänty on usein puhdasta eteeristä öljyä, mutta tarjolla on myös paljon esanssilla lantrattuja tuoksuja. Saunatippoja ei myöskään saisi säilyttää kuumassa saunassa. Joskin se taitaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Sitten voit tietenkin tuoksuttaa itsesi lisäksi vaikka huoneita kotonasi. Jos öljy on sekoitettu veteen (jälleen – kukkavesi), sitä voi sumuttaa oleskelutilaan. Työhuoneeseen voi tehdä oman sekoituksen, joka auttaa keskittymään, kun taas makuuhuoneeseen voi suihkutella rauhoittavia (tai stimuloivia) kukkavesiä.

Eteeristen öljyjen vaikutukset

Maailmassa on lähes loputon määrä kasveja ja uusia lajeja tulee ihmiskunnan tietoon vielä tänäkin päivänä lähes jatkuvasti. On helppo uskoa, että erilaisia eteerisiä öljyjä löytyy maailmasta todella pitkä lista. Eri öljyjen yhteisvaikutukset ovat pitkän empiirisen testauksen tulos. Koska öljyjä ja niiden vaikutuksia on hankala yhdistellä omasta päästä keksityllä reseptillä, on hyvä, että markkinoilla on tuotteita, joissa haluttu vaikutus on jo valmiiksi yhdistelty. Ei tarvitse kuin tietää vaiva, mihin apua tarvitsee. Toki eteerisiä öljyjä on saatavilla ihan sellaisenaankin. Seuraavaksi pääset matkalle eteeristen öljyjen salaisuuksiin ja dna:han. Oletko valmis?

Appelsiini – Citrus Aurantium var.dulcis

Appelsiini toimii mielialaakohottavana ja stressiä vähentävänä öljynä. Appelsiinin eteerinen öljy saattaa auttaa myös menopaussikipuihin, vatsakipuihin sekä ruokahalun lisäämiseen ja ruoansulatuksen edistämiseen. Appelsiiniöljyn tuoksu on rentouttava ja raikas.

Basilika – Ocimum basilikum crispum

Italialaisen keittiön sydän rentouttaa lihaksia ja poistaa jännitteitä kehosta. Näin se myös ehkäisee väsymystä ja auttaa päänsärkyyn. Basilikan parhaat puolet tuovat kehoosi rauhaa.

Bentsoe – Styrax benzoin

Bentsoe toimii verenkiertoa parantavana ja mielialaa kohottavana öljynä. Bentsoen on myös sanottu vahvistavan henkisesti. Sen tuoksu on puisen ja vaniljaisen sekoitus.

Bergamotti – Citrus bergamia

Bergamottiöljy on sinun ystäväsi, jos podet masennusta tai univaikeuksia. Sen vaikutukset ovat mielialaakohottavat ja henkistä jännitystä laukaisevat. Sen tuoksu on virkistävä ja piristävä.

Eukalyptus – Eucalyptus globulus

Eukalyptus on eittämättä osa modernia suomalaista saunakulttuuria. Saunatippojen raikkaan tuoksun jokainen mieskin voi kuvitella mielessään. Eukalyptusöljy helpottaa hengitysvaikeuksia ja avaa flunssaista ja tukkoista oloa. Sen lisäksi eukalyptusta voi käyttää lihasjännitysten helpottamiseen ja sitä näkeekin usein hierontaöljyissä. Eukalyptusöljy tasapainottaa ja rauhoittaa mieltä.

Fenkoli – Foeniculum vulgare

Fenkoli on myöskin monesta keittiöstä tuttu tuoksu. Raikkaalta anikselta tuoksuva fenkoliöljy auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa ja poistamaan nesteitä kehosta. Myös fenkoli auttaa laukaisemaan lihasjännityksiä.

Frankinsensi – Boswellia carteri

Frankinsensi toimii rauhoittavasti ja puhdistavasti. Tätä eteeristä öljyä on joskus käytetty esimerkiksi meditaatiossa rauhoittavana öljynä.

Geranium – Pelargonium graveolens

Geranium, eli kurjenpolvi ja siitä höyrytislattu eteerinen öljy tuoksuu lämpimältä ja aurinkoiselta. Se rauhoittaa mieltä ja tasapainottaa hormonituotantoa. Lisäksi geranium saattaa lievittää masennusta. Henkisen hoidon saralla geranium lisää onnellisuutta.

Greippi – citrus x paradisi

Greippiöly auttaa stressaantunutta miestä tai naista mäessä. Se kohottaa mielialaa ja lievittää masennusta. Kirpeän greipin sanotaan olevan hyvä puhdistaja.

Inkivääri – Zingiber officinale

Inkivääri piristää verenkiertoa ja vahvistaa immuniteettia. Inkiväärihän on tuttu luonnonlääke kaikille flunssaa poteneille.

Jasmiini – Jasminum officinale

Jasmiiniöljystä voi olla avuksi esimerkiksi menopaussivaivojen tai kuukautiskipujen kanssa. Jasmiiniöljy voi myös auttaa synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa kamppailussa.

Kamomilla – Anthemis nobilis

Kamomilla ja sen rauhoittava vaikutus on monille teenjuojille ja harrastajille tuttu juttu. Kamomillan eteerinen öljy lievittää sen lisäksi kipuja. Kamomillaa on usein käytetty myös luonnonmukaisessa ihon hoidossa.

Kanelinlehti

Kanelinlehdestä irrotettava eteerinen öljy avittaa ruoansulatusta sekä reumaoireita. Niiden lisäksi kanelinlehdestä voi olla avuksi mikäli tunnet yleistä voimattomuutta tai uupumusta.

Kardemumma – Elettaria cardamomum

Kardemummaöljy lievittää väsymystä ja vahvistaa hermoja. Tämäkin keittiöstä tuttu tuoksu korostaa myös sensuellisia puoliasi.

Kataja – Juniperus communis

Sitkeä kataja puhdistaa ja suojaa. Katajaöljyä on myös käytetty lihas- tai nivelkipujen lievittäjänä.

Korianteri

Korianteri on taas yksi ehkä hieman tutummista kasveista. Sen eteerinen öljy vaikuttaa kiihdyttävästi aineenvaihduntaan sekä notkeuttaa lihaksia. Korianteriöljy myös ehkäisee väsymistä.

Laventeli – Lavandula angustifolia

Laventeli on yksi eniten käytetyistä eteerisistä öljyistä. Se on erittäin monikäyttöinen ja laventeliöljyn positiiviset vaikutukset vaihtelevatkin aina rauhoittavasta ja tasapainottavasta riippuvaisuutta ja pakkomielteitä vähentävään. Laventeli kiihdyttää myös ihon uusiutumista ja on sen tähden hyvä öljy jopa haavojen hoitoon. Rauhoittava vaikutus puolestaan auttaa esimerkiksi liialliseen sydämen tykytykseen. Laventeliöljyä myös usein yhdistellään muiden eteeristen öljyjen kanssa.

Limetti – Citrus aurantifolia

Limettiöljy piristää ja nostaa mielialaa sekä vahvistaa hermoja. Sen on sanottu myös selkeyttävän tunteita.

Mandariini – Citrus reticulata

Mandariiniöljy on eteerisistä öljyistä miedoimmasta päästä ja sopii myös lapsille. Auttaa pienen säryn ja levottomuuden hoidossa.

Meirami

Meirami lisää toimeliaisuutta ja aktiivisuutta päiviisi. Meiramiöljy, kuten moni muukin on hermoja vahvistava. Se auttaa hoitamaan hengityselinten ongelmia sekä ruoansulatusta ja vatsavaivoja. Meirami auttaa myös ruokahalun hallinnassa ja tasapainottamisessa.

Mirha – Commiphora myrrha

Raamatustakin tuttu mirha rahoittaa hengitysteiden alueen limakalvoja. Se voi myös auttaa ientulehdusta vastaan. Näistä syistä mirha voi tulla vastaan luonnollisten suunhoitotuotteiden inci-listalla. Mirha voi toimia myös aseenta kutinaa vastaan sekä haavojen parantamisessa.

Muskatellisalvia – Salvia sclarea

Muskatellisalviaöljy auttaa kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin. Lisäksi se auttaa säätelemään mielialavaihteluja. Muskatellisalvia auttaa myös rauhoittumaan.

Mustapippuri – Piper nigrum

Mustapippuri tekee sinusta pippurisemman. Se tuo voimaa ja puhtia ja rohkaisee elämässä. Mustapippuri auttaa myös keskittymään ja löytämään motivaation.

Myrtti – Myrtus communis

Myrtillä on oikeita ominaisuuksia puhdistamaan hengitysteitä. Sillä voidaan myös hoitaa akneihoa.

Mänty – Pinus sylvestris

Mäntyöljy on hyvä puhdistaja, se on antiseptinen ja desinfioiva. Mäntyöljy auttaa myös supistamaan limakalvoja ja irrottamaan limaa. Männyllä saat myös ihanan tuoksun kotiisi suihkuttamalla sitä huoneilmaan.

Neilikka – Syzygium aromaticum

Neilikalla on myös antiseptisiä ominaisuuksia, minkä takia sitä on hyvä käyttää puhdistavana ainesosana, varsinkin suun alueella. Neilikkaa käytetään myös pelkotilojen hoitoon.

Neroli – Citrus aur.v.amara, Bigar.

Neroli auttaa masennukseen ja pelkotiloihin, stressiin ja unettomuuteen. Se voi myös auttaa rentoutumaan esimerkiksi esiinnyttäessä. Nerliöljyn avulla saatat löytää inspiraatiosi uudelleen.

Palmarosa – Cymbopogon martinii

Palmarosa on antiseptinen eteerinen öljy. Osittain juuri antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi se on suosittu ihonhoidossa. Palmarosaöljy tasapainottaa talineritystä ja korjaa sekä kosteuttaa ihoa.

Patsuli – Pogostemon gablin

Patsuli on antiseptinen ja auttaa tulehduksiin ja sieniin. Patsuliöljy auttaa myös painonhallinnassa, sillä se poistaa nestettä kehossa ja vähentää ruokahalua.

Petitgrain – Citrus aur.var.amara

Petitgrain auttaa ongelmiin hengityselinten ja verenkierron kanssa. Petitgrain piristää mieltä ja tuo iloa päiviin. Se auttaa myös lieventämään jännitystiloja.

Piparminttu – Mentha piperita

Piparminttu auttaa sinua voimaantumaan ja voimistumaan. Se auttaa myös vatsaongelmiin, ilmavaivoihin sekä päänsärkyyn. Piparminttuöljy saattaa auttaa myös jos olet hermostunut. Se myös tehostaa vastustuskykyä.

Rosmariini – Rosmarinus officinalis

Rosmariini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja edesauttaa stressinsietokykyä. Rosmariiniöljy auttaa myös parantamaan ruoansulatusta ja verenkiertoa. Rosmariini auttaa mieltä pysymään valppaana ja virkeänä. Saattaa auttaa myös päänsärkyyn ja hengityselinoireisiin, kuten yskään.

Ruusu

Ruusuöljy auttaa, kun sinulla on huolia tai murheita, jopa masentuneisuutta. Ruusu auttaa vanhenevaa ihoa ja silottaa ryppyjä. Se tuo tasapainoa ja rauhaa elämääsi.

Salvia – Salvia lavandulaefolia

Salvia auttaa mm. vaihdevuosivaivoihin. Se myös rentouttaa ja lievittää henkistä ärtymystä.

Santelipuu – Santalum album

Revolverimiehen kahva, santelipuu tuo tasapainoa ja auttaa pelkotilojen kanssa. Santelipuun öljyä on myös käytetty ihonhoidossa esimerkiksi allergioita vastaan.

Seetri, setripuu – Cedrus atlantica

Seetri lievittää hengitysteiden sairauksia, kurkkukipua ja yskää, sillä se omaa antiseptisiä ominaisuuksia. Se voi myös toimia tehokkaasti sieniä, kutinaa sekä hilseilevää päänahkaa vastaan. Seetri auttaa pitämään ajatukset kasassa, minkä takia sitä usein käytetään meditoinnissa. Se auttaa tasapainottamaan tunteita.

Sitruuna – Citrus limonum

Kokit ja kalamiehet ja -naiset tietävät että sitruunalla pääsee eroon tarttuneista pahoista hajuista. Tämän ominaisuuden lisäksi sitruunaöljy auttaa lisäämään työtehoa auttamalla keskittymään. Terveysvaikutuksina ovat lisäksi ruoansulatuksen ja verenkierron parantaminen.

Sypressi – Cupressus sempervirens

Sypressi auttaa säätelemään kehon nestetasapainoa ja sitä kautta vähentää turvotusta. Sypressi myös auttaa taistelussa infektioita vastaan sekä lievittään flunssaa.

Tea tree, teepuu – Melaleuca alternifolia

Teepuuöljy on tehokkaimpia eteerisiä öljyjä. Se auttaa tuhoamaan pahoja bakteereita ja sieniä. Teepuuöljy myös auttaa parantumaan, sillä se tehostaa vastustuskykyä.

Ylang ylang – Cananga odorata genuina

Ylang ylang rentouttaa alentamalla korkeaa verenpainetta ja sydämentykytystä. Sitä käytetään myös hiusten hoidossa kuivien latvojen hoitamiseen sekä hiuksille kiiltoa antamaan.

Kannattaako eteerisiä öljyjä kokeilla?

Kuten yllä on kerrottu, eteerisiä öljyjä on kokeiltu melkein kaikkiin mahdollisiin vaivoihin. Useissa tapauksissa ne eivät varmasti ole auttaneet mutta toisinaan ovat. Näiden luonnonmukaisten keinojen historia on kuitenkin niin pitkä, että empiirisiä onnistumisia on ehtinyt kertyä vaikka kuinka paljon. Vastauksia on löydetty niin moneen ongelmaan, että varmasti jokaiselta löytyy sellainen tilanne, missä eteerisistä öljyistä jalostetut tuotteet olisivat voineet auttaa.

Eteeriset öljyt ja useat niistä jalostetut tuotteet eivät ole kovin hintavia, varsinkaan jos verrataan länsimaisen lääketieteen lopputuotteisiin. Luonnonmukaisia keinoja ei tule välttämättä nähdä lääketieteen korvaajana, vaan tukijana. Entä jos voisit vähentää esimerkiksi särkylääkkeiden syöntiä käyttämällä jotain luonnosta saatavaa eteeristä öljyä? On olemassa paljon esimerkkejä ihmisistä, jotka eivät näihin uskoneet. Eivät pätkääkään. Nämä samat henkilöt ovat kokeneet helpotusta esimerkiksi migreeniin terapeuttisten öljyjen avulla. Heidät oli helppo suostutella kokeilemaan, sillä kun kyseessä on 100% luonnonmukaiset ainesosat, ei elimistöön ja verenkiertoon päädy mitään ylimääräistä.

Esimerkiksi kukkaterapiasta, jossa psyykkisiä oireita, kuten pelkoa hoidetaan kukkaveden avulla, on olemassa tieteellisiä tutkimuksia. Jotkut tutkimukset osoittavat terapian toimivan erittäin hyvin. Toisaalta tieteellinen yhteisö on kritisoinut sitä, että tutkimukset, joiden mukaan vaikutus on johtunut jostain muusta kuin lumelääkeilmiöstä ovat liian suppeita otannaltaan. Eli osallistujia tutkimuksessa on ollut liian vähän. Tämän hetken tiedemaailman totuus taitaakin olla ”toimii, mutta placebona”.

Kysymys kuuluukin; onko syytä olla kokeilematta eteerisiä öljyjä? Eipä oikeastaan. Parhaassa tapauksessa löydät uusia luonnonmukaisia ja kehollesi ystävällisiä keinoja vaivojen parantamiseen. Huonoimmassa skenaariossa häviät muutaman euron.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *