Iloa luonnosta – luonnossa liikkumisen hyödyt

Suomalaisten suhde luontoon

Kaupungistuminen on megatrendi, joka on leimannut Suomea jo kymmenien vuosien ajan. Edellinen sukupolvi kasvoi suurelta osin maalla ja muutti sittemmin kaupunkeihin. Nykynuorista jo huomattavan suuri osa on syntynyt ja kasvanut koko elämänsä kaupungissa. Kaupunkejakin on Suomessa monenlaisia, kaikkea Kannuksen ja Helsingin välistä. Vaikka elämä Keski-Pohjanmaalla – vaikkakin kaupungissa – vaikuttaa ehkä monen mittapuulla maalaiselta, on kaupungistuminen väistämättä vienyt suomalaisia kauemmas luonnosta. Nykyään kaupungistuminen on jo seuraavalla asteella, jolloin pienemmistä kaupungeista muutetaan suurempiin kaupunkeihin töiden perässä. Kasvavia kaupunkeja ei Suomessa taida enää montaa ollakaan, kun suurin imu jaetaan pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun kesken.

Kun katsoo pääkaupunkiseutua lentokoneesta laskeuduttaessa Helsinki-Vantaalle, on vaikea uskoa, että luonto olisi fyysisesti kovin kaukana kenestäkään. Eikä se olekaan. Mutta elämänrytmi on muuttunut sellaiseksi, ettei luontoon ehditä ainakaan arkena. Vaikka haluttaisiin ja vaikka sinne olisi alle kymmenen kilometriä matkaa. Tämmöinen elämäntyyli onkin omiaan lisäämään stressiä, johon yksi parhaista lääkkeistä onkin luonnossa liikkuminen.

Luonnossa liikkumista on monenlaista. Ääripäitä lienee koko kesäloma teltassa Hetan erämaassa ja toisaalta kahdenkymmenen minuutin ulkoilu puistoisella alueella kaupungissa. Kaikki käy. Luonnossa liikkumisesta, jos mistä ei kannata tehdä suorittamista, vaan etsiä itselle se mielekkäin tapa. Vaihtoehtoja on lähes ääretön määrä. Osa harrastaa erälajeja, osa ulkoilee koiran kanssa tai ihan itsekseen. Metsässä samoilu ei maksa mitään, joten kaikilla on siihen varaa.

Nykyään hiilijalanjäljen jättämisestä ollaan jo paljon tietoisempia kuin muutama vuosi sitten. Viime aikoina paljon on puhuttu myös lentämisestä aiheutuvista saasteista. Kotimaanmatkailu onkin nostamassa päätä tämän seurauksena. Suomessa parhaat kohteet ja nähtävyydet ovat usein luonto ja luonnonrauha. Kohteet ei varmasti lopu yhden ihmiselämän aikana kesken. Suomen luontoa ja sen positiivisia vaikutuksia on markkinoitu ulkomaalaisille käytännössä niin kauan kuin suomalaista matkailua on mainostettu. Lapin matkailu on nostanut huimasti suosiota viime vuosina esimerkiksi kiinalaisten keskuudessa. Joko olisi aika suomalaistenkin innostua tästä ”itsestäänselvyydestä”?

Kuitenkin on syytä painottaa, että luonnossa liikkuminen voi olla – ja suurimmaksi osaksi monelle onkin – pieniä lenkkejä työpäivän jälkeen tai viikonloppuja. Ei todellakaan välttämättä Lapin matkailua.

Mitä hyötyöä on luonnossa liikkumisesta?

Suomalainen lääketieteenalan lehti Duodecim julkaisi vastikään tutkimuksen Metsässä oleskelun vaikutuksista henkiseen hyvinvointiin.

Suurin hyöty luonnossa liikkumisesta on stressin alentaminen ja stressitilasta palautuminen. Luonnossa liikkumiseksi lasketaan metsien lisäksi myös esimerkiksi puistoissa oleskelu. Ihmiset tyypillisesti hakeutuvat luontoon juurikin rauhoittumaan ja selvittämään ajatuksia. Metsät ja luonto ovat ympäristöinä rauhallisia ja hidastempoisia. Suuri osa stressin lievityksestä tuleekin jo pelkästään siitä, että ympäristössä on vähemmän melua ja ilmansaasteita kuin asutuskeskuksissa.

Myös vihreän maiseman on todettu rauhoittavan stressitasoja. Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreätaustaisen tai metsäisen maiseman katselu on rauhoittavampaa kuin kaupunkikuvan katselu. Suomalaisen tutkimuksen mukaan taas toimistotyöntekijät rentoutuivat huomattavasti tehokkaammin luonnossa kuin kaupunkiympäristössä.

Suomalaisessa pörssiyhtiössä kokeiltiin mentorointisessioiden järjestämistä metsässä toimiston sijaan. Havaintona kokeilussa oli, että ihmiset löysivät luonnossa paremmin sisäiset voimansa ja olivat parempia luovien ongelmien ratkaisussa.

Luonnossa liikkumisella on myös enemmän positiivisia vaikutuksia sisäliikuntaan verrattuna. Tutkimusten mukaan ulkoliikunta, varsinkin metsässä tai luonnossa suoritettuna, nostaa mielialaa ja parantaa henkistä hyvinvointia enemmän kuin sisäliikunta.

Lapsiin kohdistuneet tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnossa leikkiminen edistää muistin, oppimisen, ajattelun, keskittymisen ja luovan ongelmanratkaisukyvyn kehitystä. Tietenkin sama pätee myös aikuisiin.

Mitä metsässä voi harrastaa?

Metsässä voi touhuta ja harrastaa niin montaa asiaa kuin mihin mielikuvitus vain riittää. Urheilulajit ovat tietenkin aina hyviä ratkaisuja, koska ulkoilun lisäksi samalla saa muita terveyttä edistäviä hyötyjä. Hiihto on perinteisesti ollut kansan suosikki, joskin lajin suosio on hiipunut pikkuhiljaa, kun ala-asteikäiset lapset ovat tympääntyneet kantamaan sohjoisessa talvessa suksia koulun liikuntatunneille. Suomalaisina emme ole kuitenkaan vielä niin kaukana luonnosta, etteikö nämä harrastukset edes jollain tasolla tuttuja olisi. Pyrin tässä nyt kuitenkin nostamaan muutaman vaihtoehtoisen tekemisen luontoon, joita et välttämättä ollut ajatellut.

 

Nousevia lajeja viime aikoina ovat olleet esimerkiksi maastopyöräily ja lumikenkäily. Sekä maastopyöriä, että lumikenkiä saa vuokrattua useista paikoista. Oletko koskaan kiertänyt Ylläksen reittejä kesällä? Kokemus on hyvin erilainen kuin talvisaikaan. Maisemassa silmä ei montaa ihmistä tavoita. Majoitus on yleensä melko edullista, koska vuodepaikat rakennetaan talven ruuhkahuippujen mukaan ja kesäaikana matkailualaa vaivaa krooninen asiakkaiden puute Lapissa.

 

Rauhallisempiakin asioita voi silti metsässä harrastaa. Valokuvaus on antanut monelle luonnossa liikkujalle paljon. Tänä päivänä kuluttajan saatavilla on sekä laadukkaat ja kohtuuhintaiset kamerat, että kanava, johon kuvia ladata (sosiaalinen media). Puhumattakaan aina mukana kulkevista kännyköistä,

joiden kameroiden taso ei tänä päivänä enää pokkarille häviä. Valokuvaus antaa hyvän syyn lähteä luontoon. Voit etsiä uusia kuvattavia kohteita. Kohteet voivat olla makro- tai maisematasolla. Voit myös etsiä hyvän kuvauspaikan ja käydä säännöllisesti kuvaamassa sitä eri valossa, auringonnousun tai laskun aikaan. Tai miten olisi time-lapse kuva samasta paikasta vuoden jokaisena kuukautena tai viikkona?

Entä miten olisi pilkkiminen? Pilkkiminen on Suomessa jokamiehen oikeus, joten lupia et tähän kalastuslajiin tarvitse. Järviähän meillä riittää. Kuten myös Itämeren rantaviivaa. Pilkkivavan saat kympillä ja syötiksi parhaita ovat kärpäsentoukat. Nyt voit miettiä paljonko maksavat kärpäsentoukat. Kyllä, niitä myydään talvisin useissa kaupoissa ja huoltoasemilla. Pilkkiminen on kevättalvella yksi parhaista seuralajeista.  Kuvittele itsesi järven jäälle parhaat kaverit jutteluetäisyydellä, pleksit päässä ja eväät repussa huhtikuun aurinkoiselle hangelle. Ei ulkoilu siitä parane. Tässä vaiheessa tietenkin pitää muistuttaa virtapaikkojen vaaroista lajin uusille harrastajille. Jää on virtaavan veden äärellä haurasta ja saattaa pettää. Pitäkää

aina naskalit kaulassa.

On toki hyvä muistaa, ettei luonnossa aina tarvitse tehdä jotain. Siellä voi myös vaan olla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *