Luonnollinen ja alumiiniton deodorantti – kannattaako kortti katsoa?

Alumiinin aiheuttamat terveyshaitat ovat olleet jo pitkään tapetilla. Luonnollinen ja alumiiniton deodorantti on monelle luonnomukaisuutta korostavalle kuluttajalle selkeä valinta. Mitä aiheesta on hyvä tietää, jotta voi tehdä valistuneita päätöksiä deodoranttiostoksilla? Pureudutaan aiheessa hieman syvemmälle ja selvitetään onko alumiiniton deodorantti kortti joka kannattaa katsoa.

Deodoranttien kemiaa

Aloitetaan määrittelemällä deodorantti. Ihan jokaiselle ei välttämättä ole selkeää mitä on deodorantti ja mitä antiperspirantti. Toisinaan puhekielessä nämä kulkevat jopa toistensa synonyymeinä. Antiperspirantti, nimensä mukaisesti, estää hikoilua. Deodorantti puolestaan antaa elimistön hengittää hikoilun kautta ja pyrkii minimoimaan hikoilun haitat. Tarkemmin sanottuna hajuhaitat. Luonnonmukaisin keinoin ei elimistön hikoilua voi estää, siksi et ole koskaan kuullut luomu antiperspirantista. Olet kuitenkin todennäköisesti kuullut luomudeodorantista.

Luonnollinen ja alumiiniton deodorantti - kuvituskuvaLuomudeodorantit toimivat niin, että antibakteerit syövät hien mukana tulevia bakteereja. Sen lisäksi deodorantit usein sisältävät hyvää tuoksua tuovia ainesosia. Luonnonmukaisia antibakteerisia vaihtoehtoja on tarjolla useita, esimerkiksi laventeli, rosmariini, kamomilla ja aloe vera ovat tälläisiä. Normaalilaatuisten (ei luomu) antibakteeriset ainesosat saattavat kuulostaa pelottavilta nimiltä, jos yläasteen kemian tunneilta jäi käteen seiska tai heikompi arvosana. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi klooriheksidiini sekä alkoholipohjaiset etanoli, tymoli, eugenoli, farnesoli ja fenoksietanoli. Ehdottoman kaukaa kannattaa kiertää deodorantit, jotka sisältävät triklosaania antibakteerisena ainesosana.

Ehkä suurin kynnys luomudeodorantin käyttöön siirtymisessä usein onkin antiperspirantin tuoman turvan hylkääminen. Itsetunnon kannalta kuivat kainalot ovat kova jokeri, eikä kukaan varsinaisesti halua istua junassa tai työhaastattelussa Boston-läikät kainaloissa. Alumiiniton deodorantti ei jää kuitenkaan tässä kisassa aseitta, vaan luomulla on kuitenkin aika monta ässää hihassa antiperspirantin jokeria vastaan.

Antiperspirantin jokeri

Antiperspiranttien teho on läpi aikain perustunut alumiiniin, joka tukkii hikirauhasten päät estäen hikoilun vapautumisen kehosta. Valmistajat tiedostavat itsekin alumiinin terveyshaitat ja siksi vaihtoehtoa alumiinin korvaamiselle on jo vuosia etsitty. Esimerkiksi ruotsalaiset ovat dynamiitin ja turvavyön keksimisen lisäksi ilmoittaneet kehitelleensä soodapohjaisen antiperspirantin. Suureen kansansuosioon tuote ei ole vielä kuitenkaan noussut.

Luomudeodorantin täyskäsi

Alumiiniton deodorantti - kuvituskuvaDeodoranttia käyttävillä jätkillä ja kuningattarilla on sen sijaan mahdollisuus halutessaan käyttää täysin luomulaatuisia tuotteita. Jos tuntuu, että luomudeodorantin ässät ovat vielä hihassa piilossa, niin nyt on aika nostaa ne pöydälle.

Alumiinille altistumisen on osoitettu aiheuttavan erilaisia terveyshaittoja hengitysteille, munuaisille ja hermostolle. Alumiinin on epäilty jopa edistävän Alzheimerin etenemistä ja aiheuttavan rintasyöpää, mutta yhteyksiä ei tieteellisesti ole todistettu. Liialle alumiinille aiheutumisen on todettu myös aiheuttavan keskushermostoperäisiä oireita. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että pahimmat altistumiset alumiinille ovat syntyneet esimerkiksi alumiinin valmistuksen parissa työskenteleville ihmisille, eikä suinkaan hikoilun hallinnasta johtuvista syistä.

Joskin antiperspiranttia käyttävillä ihmisillä on todettu suurempia alumiinipitoisuuksia kainaloissa, kuin muualla kehossa (http://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00016). Varman päälle pelaaville on onneksi olemassa täysin alumiinittomat deodorantit. Jääkö valkoisiin tai vaaleisiin vaatteisiisi joskus ellottavan kellertäviä tahroja kainaloon? Nämä tahrat syntyvät usein juuri alumiinin ja hien reagoidessa keskenään. Tämä ei varsinaisesti ole terveyshaitta, mutta ärsyttävä sivuvaikutus silti. Muuten hyviä vaatteita on harmillista heittää pois näiden sitkeiden tahrojen takia.

Hyvä luomudeodorantti ei myöskään sisällä parabeeneja. Parabeenit ovat kosmetiikassa käytettyjä säilöntäaineita. Deodoranttien ja antiperspiranttien lisäksi myös esimerkiksi shampoissa ja hammastahnoissa. Parabeeneistä on hyvä tietää, että niitä on olemassa kahdenlaisia: luonnollisia ja synteettisiä. Luonnollisia parabeenejä löytyy esimerkiksi mustikasta (metyyliparabeeni), minkä takia lähes kansallismarjan statuksen suomalaisten keskuudessa saavuttanut marja säilyykin verrattain hyvin. Suurin osa kosmetiikkateollisuudessa käytetyistä parabeeneistä on kuitenkin synteettisesti valmistettuja. Nämä saattavat, kuten alumiinikin, altistaa rintasyövälle. Parabeeneillä saattaa myös olla allergisoivia vaikutuksia. Lisäksi parabeeneillä saattaa olla estrogeenisiä vaikutuksia. (https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit).

Luomudeodorantin ja tavallisen deodorantin yhtenä suurimpana erona on antibakteerinen, hienhajua syövä ainesosa. Triklosaania ei luomudeodoranteista missään nimessä löydy. Triklosaani on yhdistetty mm. hedelmällisyyden heikentymiseen, normaalin kasvun pysähtymiseen ja syöpäsolujen kasvuun. Lisäksi triklosaanilla saattaa olla negatiivisia vaikutuksia immuunijärjestelmään. EU on kieltänyt triklosaanin käytön elintarvikkeissa. Kosmetiikassa triklosaania kuitenkin edelleen käytetään. Sen käyttö ei ole suositeltavaa. Deodorantin lisäksi tätä myrkkyä löytyy myös joistain antibakteerisista saippuoista ja hammastahnoista.

Ainakin nuorempaa sukupolvea on köksäntunnilla opetettu välttämään E-koodeja. Koodilla E1520 kulkee aine nimeltä propyleeniglykoli. Propyleeniglykolia löytyy joistain tavallisista deodoranteista ja antiperspiranteista. Luonnollinen ja alumiiniton deodorantti ei tätä sisällä. Propyleeniglykoli saattaa aiheuttaa ärsytystä ja sitä kautta punoitusta iholla tai muita allergisia reaktioita jopa pienissä määrin käytettynä. Propyleeniglykoli on hajuton ja väritön alkoholiyhdiste (ne, jotka kemian tunnilla olivat enemmän hereillä, päättelivätkin sen jo sanan glykoli-päätteestä). Ko. jäänestoaine on parhaillaan lentokentän kiitotien sulatuksessa tai autojen jäähdytysnesteen seassa. Moottorissa kiertävät nesteet harvoin sopivat iholle erityisen hyvin (pl. vesi). Deodoranteissa sen Alumiiniton ja luonnollinen deodorantti - kuvituskuva
tehtävä on pehmentää deodoranttia ja helpottaa sen levittämistä iholle. Joistain deodoranteista saattaa löytyä myös silikonia (kuten monista muistakin kosmetiikkatuotteista), joka tekee deodorantin levityksestä mukavampaa. Silikonien mahdollinen haitallisuus on luomuihonhoidon pitkäaikaisimpia keskusteluita. Näkyvimpiä haittoja lienee hiusten rasvaisuus, mikä nyt ei varsinaisesti kainalossa haittaa.

Väriaineet ja tuoksut muodostuvat luomudeodorantissa luonnollisista ainesosista. Tavallisessa deodorantissa ko. ainesosat saattavat olla synteettisiä tai synteettisen ja luonnollisen yhdistelmiä.

All in – alumiiniton deodorantti vai ei?

Eli siis deodorantti antaa kehon käyttää sen luonnollista keinoa elimistön lämmön säätelyyn – hikoilua. Antiperspirantti taas tukkii hikirauhasten päät estäen sen. Deodorantti pyrkii minimoimaan hikoilun haitat sosiaalisia tilanteita ajatellen. Toisin sanoen antibakteeriset deodorantit pitävät oikein toimiessaan hien hajun poissa.

Luomudeodoranttia käyttävä välttyy alumiinin lisäksi muutamalta muulta keholle haitalliselta ainesosalta. Näitä ovat parabeenit, propyleeniglykoli, triklosaani sekä haitalliset väriaineet ja synteettiset tuoksut.

Yleisesti ottaen luomudeodoranttia käyttävän on syytä muistaa, että ajan myötä keho usein tottuu deodoranttiin ja sen teho saattaa hiipua. Siksi on hyvä välillä vaihtaa eri deodoranttiin ja palata vaikka myöhemmin takaisin suosikkiin. Pieni rotaatio auttaa tehostamaan luomudödöä. Sen lisäksi, vinkkinä varsinkin miehille, kainalokarvojen radikaali vähentäminen saattaa auttaa deodorantin pääsyä iholle ja auttaa jos hiki haisee heinäkuun helteillä.

Millaisia päätöksiä sinun sitten pitäisi tehdä deodoranttiostoksilla? Luonnollinen ja alumiiniton deodorantti vai tavallinen deodorantti? Loppupeleissä deodorantin valinta on täysin subjektiivista pokeria ja jokainen voi itse päättää mitä arvostaa. Ihmiset arvostavat erilaisia asioita, joku kuivia kainaloita ja joku kehonsa hyvinvointia. Pääasia, että tiedostaa mitä elimistöönsä kainalon kautta imeyttää.

 

(kuvat: Unsplash)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *